AlleHandenWerk helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer op weg. Zoals in het geval van Ravi, die een baan heeft gevonden als verkeersregelaar. Directeur Linda van der Graaf: “Persoonlijke aandacht vinden wij heel belangrijk. Dat begint al zodra iemand bij ons over de drempel stapt.”
Drie jaar geleden raakte Ravi zijn baan kwijt. “Ik was bagagemedewerker op Schiphol. Door de coronamaatregelen was er geen werk meer voor mij. Ik zat maandenlang thuis. Ik solliciteerde veel maar werd telkens afgewezen. Dat maakte me onzeker. Uiteindelijk had ik nergens zin meer in.”
Op aandringen van zijn moeder stapte hij naar de gemeente. “Via Den Haag Werkt kwam ik met AlleHandenWerk in contact. Daar ben ik écht geholpen. Ze leerden me skills die ik nodig had om weer aan het werk te komen. We oefenden bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken. En weet je wat zo belangrijk was? Ze ondersteunen me nog steeds. Ik heb inmiddels al een jaar een baan als verkeersregelaar. Maar ik kan hier altijd naar binnen lopen. Dat geeft me een veilig gevoel. Dankzij hen heb ik mijn zelfvertrouwen teruggekregen.”
Schild
Directeur Linda weet nog goed dat Ravi bij AlleHandenWerk naar binnen stapte. “Je keek me niet aan. Je was heel erg zenuwachtig.” Ook Ravi weet dat nog. “In het begin was ik wantrouwend. Maar ik kreeg door dat hier echt naar me geluisterd werd. Langzaam kroop ik uit mijn schulp.”
Als kandidaten binnenkomen, wordt allereerst gekeken welke vaardigheden nog niet voldoende ontwikkeld zijn. In een zogenaamd Werkfittraject kunnen ze dat oefenen. Zo’n traject duurt in principe drie maanden. Tijdens dat traject werken de kandidaten aan hun werknemersvaardigheden, het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit en verkennen ze de arbeidsmarkt. Linda: “We starten met het leren van werknemersvaardigheden. We besteden veel aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van onze deelnemers. Maar ook aan de Nederlandse taal en aan sollicitatievaardigheden. En we vinden het ook belangrijk dat ze leren hoe het is op de werkvloer.” Om daaraan te wennen biedt AlleHandenWerk kandidaten een stage aan. Linda: “Dat doen we bij een van onze partners, waar ze ook begeleid worden. Die omgeving is veilig.”
Linda en Ravi
Veel geleerd
Tijdens het werkfittraject bij AlleHandenWerk is Ravi een aantal keer afgewezen voor een baan. Hij heeft geleerd hiermee om te gaan. “Dan dacht ik aan Klaas, mijn coördinator WerkFit. Die zei altijd: ‘Als het niet lukt, dan proberen we het een tweede keer. En lukt het dan weer niet, dan een derde keer. Totdat je die baan hebt’.”
De derde keer was het raak. Ravi: “Ik heb veel van mijn trainers en coaches hier geleerd. Bijvoorbeeld dat ik gewoon uit kan spreken dat ik zenuwachtig ben omdat ik die baan zo graag wil. De trainer ging mee naar het sollicitatiegesprek. Dat gaf me vertrouwen en daardoor was ik een stuk minder nerveus. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik de baan als verkeersregelaar heb gekregen.”
Negen van de tien mensen die bij AlleHandenWerk binnenlopen weten niet goed wat ze willen doen. Linda: “Samen ontdekken we hun talenten. Als een kandidaat iets gaat doen wat hij goed kan en graag wil, is de kans op een duurzame baan met een contract voor langere tijd groter. Want dát is natuurlijk het doel.”
continue reading